Tiskovna konferencija o gradskom proračunu za 2014. i najava budućeg rada GO SDP Metković

Aktualno 7. veljače 2014

PRORAČUN GRADA METKOVIĆA ZA 2014.; CILJEVI GO SDP METKOVIĆ

Gospodin Ivica Parmać ukratko je obrazložio stavove GO SDP Metković o gradskom proračunu za 2014. godinu:

Hvalimo što je proračun transparentan i javno objavljen.
Smatramo kako bi tako trebalo biti i s drugim dokumentima.

Proračun je napravljen prilično oprezno.

Prihodovna strana od okvirno 20 milijuna kuna omogućuje osnovno funkcioniranje grada, a za neke veće investicije tu nema prostora te se grad oslanja na pomoć iz državnog proračuna. Prihodi iz državnog proračuna planirani su u iznosu od skoro 25%, a u idućim godinama i više od toga.
Smatramo kako će novi način isplate plaća kao i posljedice uvođena fiskalizacije povećati prihode iz poreza u ovoj godini. Također smatramo kako je komunalni doprinos planiran premalo, ali to potvrđuje tezu da je proračun pravljen s oprezom i mislim kako je to dobro u ovom trenutku, rekao je Ivica Parmać.

Što se tiče prihoda od imovine, GO SDP Metković smatra kako je potrebno napraviti popis i analizu, te stavljanje u funkciju gradske imovine uz pomoć poduzetnika. Prezentirati planove i način korištenja gradske imovine, raspisati natječaje i dati koncesije (poljoprivreda, foto safari, avanturistički turizam i sl.)

Potrebno je lobirati za investicije, tražiti pomoć gdje je to moguće jer jedino tako možemo povećati broj zaposlenih i povećati prihode.

Zajedničkim nastupom svih neretvanskih lokalnih uprava trebale bi se materijalizirati sve manifestacije koje u doline Neretve postoje u uvesti neke nove stvari u poboljšanje ponude (npr. Ured Turističke zajednice koji je trebao već odavno postojati u Metkoviću).

Troškovi poslovanja planirani su nešto niži nego prošle godine.

Troškovi plaća su nešto niži tj. skoro jednaki kao i ove godine što nam može biti pokazatelj kako će uvedeni minimalac biti do svibnja ili će plaće odmah biti podignute na neku srednju vrijednost između minimalne plaći i one koja je nekada bila.
Grad u ovom stanju nije mogao bolje što se vidi iz donacija koje danas iznose nešto ispod 3 milijuna, a koje će nažalost pogoditi one koji su do sada trošili oko 4.5 milijuna. Pitanje je kako će se svi takvi nositi sa novonastalom situacijom i vjerojatno će dio njih morati dobro razmisliti o svom poslovanju i opstanku.
Planirani troškovi investicija uglavnom su planirani u okviru donacija iz državnog proračuna.

Ivica Parmać je istaknuo kako je svaki proračun izraz želja, ali ovaj put prilično realnih želja, za razliku od prije i smatramo kako je ovo napredak.
Ističemo kako nije mogao biti drugačiji, ali kako ćemo cjelovitu sliku o predloženom proračunu imati tek nakon 6 mjeseci kada ćemo imati podatke o dinamici punjenja istog.
Vjerujem kako će prihodi od poreza biti nešto veći i kako će drugi dio godine biti bolji (po mojoj procjeni veći za 1 mil do 1.5mil kuna)

Bitno je istaknuti kako će najosjetljivije kategorije dobiti određena sredstva koja su im prošle godine ukinuta (studenti, rodilje, prijevoz učenika), mada su neke udruge čudnih naziva i tajanstvenih voditelja dobivale pozamašne svote.

Smatramo kako je dio prihoda trebao biti planiran za edukaciju djelatnika gradske uprave.

Za sport su smanjena izdvajanja na oko 30 % što će predstavljati manji problem u početku, no vidljivo je kako će se klubovi morati oslanjati na svoj omladinski pogon što je pozitivno, no zato ne treba računati na neke velike rezultate u početku.

Rasprave o tome koliki je dug i što je dug mogu trajati u nedogled. Činjenica je da dug na kraju godine veći od 7mil. kuna i koji je naslijeđen iz 2012. godine. Zasigurno su postojale neplaćene obaveze koje su inače planirane proračunom, ali redovno nisu izvršavane i spadaju pod redovne obaveze gradskog proračun, no nova gradska vlast ih je podmirila (jednim dijelom zahvaljujući i prihodima od legalizacije).

Način na koji se nova vlast pokušava riješiti probleme Grada Metkovića može se nekome sviđati ili ne, dobili su izbore i preuzeli odgovornost. Mi smo na tragu toga da je ovo jedan dobar način da se svi osvijestimo i pokušamo držati za “isti štap” i pokušamo pomoći da se Grad gurne naprijed.

Kad to krene možemo pričati o politici i svemu ostalom.

Predsjednik GO SDP Metković Krešimir Kuran ukratko je opisao u kojem će smjeru ići djelovanje GO SDP Metković:

Smatram kako je Grad Metković žrtva upravno teritorijalnog ustroja RH kojim je izgubio svoj prirodni prostor na kojemu su sada nove administrativne jedinice. Tako sada imamo situaciju da Grad Metković ima veliki demografski potencijal, ali ima nedostatak prostora, dok općine u okruženju imaju potencijal prostora, ali nedostatak stanovništva i financija.
Za napredak cjelokupnog prostora doline Neretve potrebno je osnovati neku vrstu “Neretvanskog sabora” u kojem će biti zastupljeni gradonačelnici, načelnici, predstavnici najvažnijih političkih stranaka i gospodarskih subjekata neretvanskog područja. Zajedničkim djelovanjem prevladali bi animozitete koji postoje među Neretvanima, uskladili prostorne planove, planirali gospodarski razvoj i plan razvoja naselja s naglaskom na PL-O-MET (Ploče-Opuzen-Metković) konurbaciju kao okosnicu razvoja donjoneretvanskog prostora.

Budući rad GO SDP Metković temeljiti će se pomoći Gradu Metkoviću u izradi i dobivanju projekata od važnosti za Grad Metković. Mi nemamo predstavnika u gradskom vijeću i ne obnašamo vlast u gradu Metkoviću, ali imamo svoje simpatizere i naše birače, radi kojih smo obavezni raditi na napretku ovog grada kao i na poboljšanju kvalitete života u gradu, rekao je Krešimir Kuran.