PRIJEDLOZI ZA PRORAČUN GRADA METKOVIĆA 2018. GODINE

Aktualno, Najave, Nekategorizirano 5. prosinca 2017

U ime koalicije SDP-HSUvijećnik i predsjednik SDP Metković, Krešimir Kuran podnio je gradonačelniku prijedloge koji bi se trebali uvrstiti u proračun Grada Metkovića za 2018. godinu. Ukupan iznos koji je potrebno izdvojiti za navedene prijedloge iznosi oko 700.000,00 kn.

Uz te prijedloge nadamo se kako će Grad izdvojiti sredstva za sufinanciranje udžbenika učenika, posebno onih iz socijalno ugroženih obitelji kao i na smanjenje cijene vrtića.

Naši prijedlozi su:

1. Božićnica za umirovljenike Grada Metkovića koji imaju mirovine ( tuzemne i inozemne) niže od 2.100,00 kn. (200.000,00 kn.)

2. Nagrade za učenike i mentore za ostvarene rezultate na regionalnim (prva tri mjesta) i državnim natjecanjima u ukupnom iznosu od 20,000 kn.

3. Manifestacija „Advent u Metkoviću“ ili Božić u Neretvi ukupno izdvojiti u proračunu 70.000,00 kn(adventske kućica na Trgu kralja Tomislava i u parku sa klizalištem)

4. Projektna dokumentacija za izgradnju sportske dvorane na desnoj strano Grada Metkovića u ukupnom iznosu od 100.000,00 kn (ostatak županija DNŽ)

5. Smatramo kao treba povećati iznose za rad mjesnih odbora Grada Metkovića u 2018. godini u ukupnom iznosu od 30.000,00kn za mjesni odbor SV. Nikola i Centar te po 10.000,00 za Prud, Vid, Dubravicu i Glušce. Ukupan iznos koji treba osigurati u proračunu za rad mjesnih odbora iznosi: 100.000,00 kn

6. Izgradnja nogostupa u potezu od rukometne sportske dvorane do Mobina u ukupnom iznosu od 130.000,00kn
Obrazloženje: Zbog velikog broja pješaka, a posebno učenika koji koriste taj dio prometnice koja je dosta uska stvara se problem pri mimoilaženju automobila je nema dovoljno prostora za prolaz pješaka, čime je ugrožena njihova sigurnost. Moguća su dva rješenja: da se navedena prometnica pretvori u jednosmjernu (moguć prolaz od sportske dvorane prema Mobinama), pa se nogostup radi na dijelu postojeće prometnice ili da se ograda na pomoćnom igralištu NK Neretva uvuče za 1m te se na tom dijelu napravi traženi nogostup.

7. Projektna dokumentacija i izgradnja kanala uz makadamsku put koji spaja ŽC 6219 (Metković-Vid, između “Opuzenke” i “MB Platex”) sa ulicom Put Vida, zajedno s polaganjem cijevi na 3-4 mjesta ispod same makadamskog puta, u iznosu 40.000,00 kn.
Obrazloženje: kako je kaseta između predmetnog makadamskog puta i ulice .Neretvanskih gusara praktički zatvorena, velike količine oborinskih i drugih voda se zadržavaju na području kasete, te onemogućavaju bilo kakvu obradu poljoprivrednog zemljišta, a dolazi i do uništavanja trajnih postojećih nasada. Ovdje treba napomenuti da je nedavnom sanacijom oborinskog kanala u ulici Neretvanskih gusara (kada se radila i kanalizacija), napravljen odvodni kanal između kuća Talajić i Plećaš, koji će ubuduće dovesti do još većeg priljeva vode na navedeno područje.