Tiskovna konferencija: Nećemo TE u dolini Neretve!

Aktualno 6. ožujka 2014

       

TISKOVNA KONFERENCIJA GO SDP METKOVIĆ 6. OŽUJKA 2014. GODINE

Nećemo TE u dolini Neretve!

Nakon održanog sastanka 5. ožujka 2014. godine Gradska organizacija SDP Metković zauzela je jedinstven stav glede mogućih izgradnji termoelektrana na području doline Neretve.

Stav i zaključke sa sastanka GO SDP Metković na konferenciji su iznijeli član gradskog odbora GO SDP Metković Marino Jerković i predsjednik GO SDP Metković Krešimir Kuran.

GO SDP Metković izričito protiv gradnje bilo kakve TE na prostoru Doline Neretve.

Želimo istaknuti da je danas sve manje termoelektrana budući da su veliki onečišćivači prirode. Kod termoelektrana dva su osnovna učinka koji utječu na onečišćenje okoliša. Prvi je učinak koji nastaje zbog izgaranja fosilnih goriva, a drugi jest toplinsko onečišćenje rijeka ili jezera.

Ugljen emitira dva do tri puta više stakleničkih plinova nego prirodni plin i mada je ugljen veći zagađivač i uzrokuje veću štetnost na okoliš  (po nekim podacima do 50% ),  ni plin nije bezopasan pogotovo prilikom transporta.

Stanovništvu ništa neće značiti ako plin duplo manje zagađuje, ako ipak zagađuje. Stanovništvu ništa neće značiti ako su posljedice zagađenja plinske termoelektrane duplo manje od posljedica zagađenja termoelektrane na ugljen.

Prirodni plin uglavnom se sastoji od metana, koji je sam po sebi izuzetno potentan staklenički plin, koji zadržava čak 86 puta više topline od ugljičnog-dioksida tokom  dvadesetogodišnjeg razdoblja. To znači da čak i malo curenje prilikom proizvodnje prirodnog plina može imati veliki utjecaj na klimatske promjene – dovoljno da se u potpunosti poništi prednost termoelektrane na plin u odnosu od one na ugljen. A istraživanja su pokazala značajna curenja plina u plinovodima od 5% pa i više.

 

Američka agencija za zaštitu okoliša procjenjuje da je 77% čestica iz plinskih   termoelektrana opasno jer  te jako sitne čestice imaju najveći utjecaj na ljudsko zdravlje. Toliko su sitne da prolaze naše respiratorne filtere  i završavaju duboko u plućima (uzrokuju rak, emfizem i bronhitis, probleme kod novorođenčadi, bolesti srca i izazivaju astmu)

 

S obzirom kako je Donjoneretvanski kraj s Vrgoračkim poljem najvažniji poljoprivredni kraj u Dalmaciji, vrlo je neodgovorno, od bilo koga, poticati investicije u izgradnji termoelektrane na ovom prostoru, bilo to na prostoru Ploča ili Metkovića, pogotovo kada  zajednički trebamo raditi na proglašenju parka prirode Neretva.

Stoga ne možemo shvatiti kako itko može razmišljati o termoelektrani i parku prirode u istom kontekstu. Zelena i čista dolina nema alternativu.

Na području Doline Neretve najviše su zastupljena zračna strujanja od sjeveroistoka do jugozapada, s tim da su najdominantniji vjetrovi iz smjera istoka i jugoistoka. Smještajem TE u Pločama s obzirom na dominantna strujanja bila bi ugrožena cijela dolina Neretve i Vrgoračko Polje kao najveće vinogorje Dalmacije, dok eventualnom izgradnjom TE na Dubravici osim poljoprivrede bila bi bitno   ugrožena kvaliteta života stanovništva u Metkoviću, Vidu, Prudu, Opuzenu, ali i šire.

 

S obzirom kako je Hrvatska potpisnica sporazuma iz Kyota, a njime se predviđa napuštanje termoelektrana do  kraja 2020. godine, te u skladu sa strategijom razvoja DNŽ koja ide u smjeru razvoja turizma i poljoprivrede, GO SDP Metković traži da se zabrani izgradnja termoelektrane bilo koje vrste na prostoru Doline Neretve.

 

Insolacija (osunčanost) koja je važna posebice za turizam i poljoprivredu na prostoru Doline Neretve iznosi preko 2700 sati na godinu što ovaj prostor stavlja u sam vrh u RH po količini osunčanosti. GO SDP Metković smatra kako je u Dolini Neretve potrebna investicija u solarnu elektranu pogotovo ako uzmemo u obzir činjenice da se u Europi termoelektrane zatvaraju zbog neisplativosti.

Primjerice, Njemački RWE je ljetos priopćio kako je u   planu je zatvaranje termoelektrana na plin i ugljen u Njemačkoj i Nizozemskoj jer su njegove elektrane postale neprofitabilne zbog procvata solarne energije.

Pozivamo sve lokalne čelnike Doline Neretve kao i županijsko vodstvo da postupaju po zaključku Vlade RH o utvrđivanju kriterija za izbor lokacije za termoelektrane. U kojem nas nekoliko eliminacijskih i usporednih kriterija iz tog zaključka navode, kako nema osnove za gradnju TE na prostoru Ploča i Metkovića.

 

GO SDP Metković donosi zaključak, ukoliko je TE potrebna za energetsku neovisnost Dalmacije, lokacije iste treba biti u skladu sa zaključkom Vlade RH o lokaciji termoelektrana, kojom bi se izbjeglo poljoprivredno područje kao i veća naseljena područja sa pozitivnim demografskim trendovima.

GO SDP Metković je protiv izgradnje termoelektrane na prostoru Doline Neretve, te planira raditi i lobirati za projekt solarne elektrane, kao i za proglašenje Parka prirode Neretva.

 

Više o termoelektranama i njihovu zagađenju možete saznati na:

http://pacificenvironment.org/downloads/HealthReport_CAprogram_Final_edit

http://www.nrel.gov/docs/fy00osti/27715.pdf