TISKOVNA KONFERENCIJA GO SDP METKOVIĆ-20.06.2015

Aktualno, Najave, Nekategorizirano 21. lipnja 2015

Gradska organizacija SDP-a Metković održala tiskovnu konferenciju o podjeli državnog zemljišta u Metkoviću i zbivanjima nakon toga. Na tiskovnoj su nazočili Krešimir Kuran – predsjednik, Ivan Đerek – potpredsjednik i Rade Nikoletić – član gradskog odbora i predsjednik Savjeta SDP-a Metković.

Konferenciju smo sazvali zbog optužbi i licemjerstva županijskog HDZ-a, onih koji tvrde kako je zakup državnog poljoprivrednog zemljišta nebrigom MOST-a stvorio aferu SDP-u u Metkoviću.

Shvaćamo kako su određena gospoda iz „zna se“ koje stranke zabrinuta, te nisu zadovoljna zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta jer je on napokon proveden po zakonu pa se ona nije mogla dodjeljivati po nikakvim političkim, rodbinskim ili prijateljskim vezama.

Svi mi možemo imati primjedbe kako je zakon možda trebao biti malo drugačiji i prilagođeniji stanovnicima, površini i vrijednosti zemljišta u Neretvi.

Gradska organizacija SDP-a Metković je predlagala da tehnološke jedinice budu manje, da se ograniči broj zakupa tehnoloških jedinica, no što je tu je, zakon je takav kakav je, i po njemu se zakup provodio. Potrebno je istaknuti da je ovo prvi put da se državno poljoprivredno zemljište u Neretvi dodijelilo po zakonskoj državnoj regulativi, transparentno, s mogućnošću uvida u svu natječajnu dokumentaciju.

Optužbom da je gradska vlast Metkovića, u suradnji sa državnom vlašću, neznanjem i nebrigom za neretvanskog čovjeka dodjeljivala zemljište samo je još jedan pokušaj podjele među građanima Neretve i stvaranje animozitete prema političkim neistomišljenicima i vrhunac licemjerstva „zna se“ koje stranke i njenih satelita.

Licemjerstvo te iste gospode vidi s u tome kako im nisu smetale dosadašnje podjele zemljišta od jedinica lokalne samouprave u dolini Neretve, kada su pojedinci dolazili u posjed zemljišta od preko 20, 30, 50 i 100ha. Nije im smetalo ni onda kada su pojedini natječaji davanja u zakup zemljišta provođeni nezakonito pa su isti poništeni radi nezakonitosti, ni onda kada se zemljište davalo u zakup članovima „zna se“ kojih stranaka, ni kada su se na tim zemljištima podizali trajni nasadi koji su bili zabranjeni, ni kada su zakupci davali u podzakup zemlju koju nisu smjeli, a neki je čak i prodavali.

Nije im smetalo kada su čelnici lokalnih samouprava dodjeljivali zemlju članovima svojih obitelji ili čak sami sebi, ali naravno smeta kada se natječaj provede po zakonu i pravilnicima RH.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu donesen je u Hrvatskom saboru, gdje su saborski zastupnici HDZ-a na čelu s predsjednikom vaše stranke, prilikom rasprave o njemu i njegovim dopunama, mogli amandmanima predložiti njegove promjene, no nisu isto učinili. Koliko je to vašeg predsjednika interesiralo on vjerojatno, kao i obično, nije ni bio tamo, no on i onako smatra kako se zakone treba poštivati kako kada i kako tko.

Naravno ovo nije početak licemjerstva HDZ-a, već smo na njega odavno navikli, pogotovo kada se spominjete domoljublja, kršćanskih vrijednosti, poštivanja zakona RH i antifašizma.

presica2