KONFERENCIJA ZA NOVINARE: ZA UJEDNAČEN RAZVOJ SVIH DIJELOVA GRADA!!! ILI JESI ILI NISI

Aktualno, Najave, Nekategorizirano 5. travnja 2017

Danas (5. 4. 2017.) je održana konferencija za novinare na Jerkovcu , gdje su problematiku komunalnih zona i infrastrukture izložili kandidat za gradonačelnika Krešimir Kuran i Ivan Đerek potpredsjednik GO SDP Metković sa posebnim naglaskom na desnu stranu grada Metkovića koji je infrastrukturno zapuštena.
Ivan Đerek :Jedna od bitnih stavki u našem programu je zalaganje za ujednačen razvoj svih dijelova grada i prigradskih naselja. Smatramo kako je desna strana Metkovića podosta infrastrukturno zapuštena stoga nam je žao što planirana izgradnja kanalizacijske mreže na desnoj strani još nije gotova za što ćemo se založiti da se u slijedeće četiri godine ista napravi sa svim popratnim sadržajima, kolektorima, pročišćivačima itd.
Što se tiče prometne infrastrukture ona je također dosta zapuštena pogotovo kada su u pitanju pločnici i kolnici na cestama od lokalne nadležnosti. Planiramo izgraditi nogostupe u svim ulicama gdje to uvjeti dozvoljavaju, a pogotovo u dijelu Zrinsko-Frankopanske ulice prema Duvratu što do sada nije niti jedna vlast htjela napraviti. Inzistirat ćemo da se riješe propusti u uređenju ulica koje su do sada građene, kao što je dio ulice Zrinsko-frankopanske .

Ivan Đerek : Svi dijelovi grada nisu jednako razvijeni niti imaju jednako razvijenu infrastrukturu stoga ne mogu biti u jednoj komunalnoj zoni. U roku do 6 mjeseci planiramo uvesti minimalno tri komunalne zone na području grada čime bi se komunalna naknada za mnoga domaćinstva smanjila, nadamo se time i obveze po pitanju poreza na nekretnine koji se planira uvesti. Bojimo se da će se na ovaj način dogoditi kako će porez na nekretnine po istoj osnovi plaćati oni na periferiji grada kao i oni u centru grada.
Krešimir Kuran :Zalažem se za decentralizaciju gradske vlasti i aktivniju ulogu mjesnih odbora, nažalost to gradska vlast nije provela mada je obećavala. Prije dvije godine imali smo izbore za mjesne odbore. Postavlja se pitanje: 1. Koje su aktivnosti izabranih mjesnih odbora? 2. Jesu li izabrani vijećnici inicirali ikakvu aktivnost u svom odboru? 3. Znaju li građani uopće koga su birali i tko je izabran u te odbore?
Prije same decentralizacije gradske vlast na mjesne odbore planiramo napraviti reorganizaciju istih tj. povećati im broj u samom gradu. Tako bi se mjesni odbor sv. Nikola razdijelio na tri (Istok, Zapad, Jugoistok) kao i mjesni odbor centar (Predolac, Centar, Jug). Mjesni odbori bi dobili veća financijska sredstva iz proračuna grada koja bi ravnomjerno raspoređena u odnosu na površinu i broj stanovnika. Obuhvaćali bi područja koja su sličnih karakteristika i problema jer ovako npr. problemi Unke nisu isti sa problemima Duvrata ili Glibuše. Financijska sredstva koja sada dobivaju mjesni odbori su nedovoljna s obzirom koje površine obuhvaćaju stoga i ne čudi njihova nefunkcionalnost.

Krešimir Kuran : Od većih infrastrukturnih projekata na desnoj strani planiram preko gradskog vijeća i županijske skupštine inicirati izgradnju izdvojene ambulante Doma zdravlja na desnoj strani gdje bi imali jednog pedijatra i jednog liječnika opće prakse čime bi se zadovoljile potrebe stanovnika desne strane, a time i rasteretili današnji prostor Doma zdravlja. Stanovnici desne strane Metkovića zaslužuju lakši pristup zdravstvenoj skrbi.
Drugi infrastrukturni projekt koji planiramo napraviti odnosi se na djecu i mlade na desnoj strani Metkovića, koji nemaju jednake šanse bavljenja sportom kao djeca i mladi na lijevoj strani. Godinama sportski klubovi i udruge, djeca i mladi sa desne strane treniraju u neadekvatnim uvjetima, a isto ostvaruju dobre rezultate. Zamislite kada bi im dali šansu da rade u jednakim uvjetima. U mom programu je izgradnja Sportski centar Jerkovac koji će sadržavati Sportsku dvoranu sa manjom fitnes dvoranom, dvije manje prostorije za borilačke sportove te niz vanjskih sprava za vježbanje. Time će sportski klubovi, udruge i rekreativci sa desne strane Metkovića dobiti jedno mjesto gdje se može ostvariti njihov potpuni potencijal, Nažalost neki klubovi su se i ugasili zbog nedostatka prostora za treniranje. Izgradnjom ove dvorane mnogi klubovi neće morati više iznajmljivati prostor čime će se članarine djece smanjiti ili skroz ukinuti što će dovesti do povećanja broja djece i mladih kojima je bavljenje sportom danas nedostupno zbog financijske situacije. Dao sama obećanje svojoj kćerki da će,ako ja budem gradonačelnik trenirati u ovoj sportskoj dvorani i to obećanje ako dobijem priliku želim i ostvariti.
Želimo svim našim mladim sugrađanima pružiti jednaku šansu. Stoga i naš slogan jeste.
Za Metković jednakih šansi ..ili jesi ili nisi