“Krešimir Kuran kandidat za gradonačelnika”

Aktualno, Najave, Nekategorizirano 1. ožujka 2017

“U protekle nešto više od tri godine otkada sam na čelu GO SDP Metković uspjeli smo se konsolidirati te smo se ojačali brojčano i organizacijski. Prihvaćajući činjenicu kako je Grad Metković sredina u kojoj lijeve političke opcije nikada nisu dobivale veliko povjerenje građana nadamo se da smo svojim radom u protekle tri godine kao najaktivnija politička opcija u Gradu, kroz čitav niz akcija koje su bile namijenjene poboljšanju kvalitete života naših građana posebice onih koji su najugroženiji, postali prepoznatljivi građanima Metkovića.

Demokracija je volja većine, no većina ne mora uvijek biti u pravu, što je prije svega vidljivo iza stanja u kojem se naš Grad nalazi.
G. Bruno je rekao: Istina se ne mijenja zato što u nju vjeruje ili ne vjeruje većina ljudi.

Smatram kako je krajnje vrijeme da većina građana Metkovića otvori oči i priznaju sami sebi da su sve ovo vrijeme bili, uglavnom, nesvjesni sudionici u uništavanju vlastitog Grada. Vrijeme je da okrenu leđa onima koji su ih podcjenjivali ne nudeći im nikakve programe ili programe koji su neostvarivi. Sjetite se samo izbora za mjesne odbora 2015. gdje je naša koalicijska lista jedina ponudila konkretan i korektan program, dok su druge političke opcije na izbore izišle bez ikakvog programa. Podcjenjivanje građana Metkovića u tom trenutku ponovno je urodilo plodom za naše političke konkurente, kao i u proteklih 20-ak godine u kojima je Metković od glavnog središta Doline Neretve postao grad bez vizije i pozitivne perspektive mada se često u medijima prezentira kako u Metkoviću teče med i mlijeko, a tome više mogu pričati stotine onih koji su napustili Metković. Jedan ugostiteljski objekt nam na svojim izdanim računima zorno pokazuje žalosnu istinu o Metkoviću.
Nakon više od 20 godina vlasti desnih političkih opcija u Metkoviću, koje su obilježile nakaradna pretvorba i privatizacija, gospodarsko uništenje grada, nezaposlenost i iseljavanje, vrijeme je za promjenu smjera. Vrijeme je da građani Metkovića ovaj put razmišljaju o budućnosti svoje djece i svojih unuka.

A. Einstein je rekao: Ludost je raditi istu stvar iznova, a očekivati drugačiji rezultate. Stoga ako su građani Metkovića zadovoljni sa visokim stopama nezaposlenosti, sa zatvaranjem poduzeća i obrta, sa sve većim iseljavanjem iz Metkovića, neka i ovaj put podrže i glasuju za sve one koji su upravljali gradom u ovih 20-ak godina. Bio to HSS, HDZ, MOST ili neka očekivana kombinacija njihovih međusobnih koalicija.

Grad Metković trenutno se nalazi u nezavidnoj situaciji, mada je njegov položaj jako povoljan, s obzirom na sjecište dva važna prometna pravca, riječnu luku i blizinu mora te je nažalost svojim primjerom, zahvaljujući svim dosadašnjim vlastima postao iznimka koja potvrđuje pravilo. Upravno-teritorijalnom reorganizacijom Metković je ostao bez jednog važnog resursa, a to je prostor. Uništavanjem jakih gospodarski subjekata koji su privlačili visokoobrazovni kadar kao i iseljavanjem, Metković ostaje bez još dva resursa, a to su ljudi i onog što je najvažnije to je znanje. Tvrtke koje su bile generator razvoja Metkovića i cijele doline Neretve, tvrtke koje su privlačile brojnu radnu snagu, a među njom veliki broj visokoobrazovnih, danas praktički ne postoje, a Grad i njihovi vlasnici tek žive na njihovim ostatcima. Nažalost ono što je u „mraku“ izgrađeno danas se ne može ili ne zna ni održavati. Bez novih radnih mjesta i inovacija ovaj grad će postati grad koji izumire.

Ideja kako će generator razvoja Metkovića biti poslovna zona Dubravica, u što u početku nije vjerovala ni aktualna gradska vlast, nema pokrića.

Postoje dvije opcije u kojima Grad Metković mora tražiti svoju šansu, a to su: potrebna nova upravno-teritorijalna reorganizacija (spajanje administrativnih jedinica) i /ili osnivanje tvrtke koja će biti u 50% vlasništvu Grada Metkovića i 50% vlasništvu općine Kula Norinska te koja će upravljati gospodarskom zonom Nova Sela. U svemu tome treba nastojati da se ta zona ne pretvori u isključivo trgovačko- skladišnu zonu već da ima osjetno zastupljenu proizvodnu komponentu.

Građani Metkovića danas plaćaju pojedine obveze po istim osnovama bez obzira u kojem dijelu Grada stanuju. Tako su u istoj kategoriji građani koji stanuju npr. na Glibuši, Duvratu, Jerkovcu, Crnom putu, Pržinama sa onima u centru grada. Moj tim i ja želimo to mijenjati, želimo uvesti komunalne zone, što je aktualna vlast obećala već na drugoj sjednici gradskog vijeća, a do danas to obećanje nije ostvareno. Želimo stvoriti jednake šanse i mogućnosti za građane desne strane Grada koja je infrastrukturno zapuštena u odnosu na lijevu stranu. Želimo stvoriti grad jednakih šansi za sve građane.

Moj tim je izradio programu za predstojeće izbore, program koji je konkretan i korektan, bez velikih i u ovom trenutku neostvarivih obećanja o termolektranama, višemilijunskim mostovima, metroima, program koji će biti okrenut građanima, njihovim potrebama i podizanju kvalitete života u svim dijelovima grada i prigradskim naseljima.

Zamjenici i ostatak tima, koji će uz članove SDP-a i HSU-a Metković činiti i neki nezavisni kandidati, kao i program za lokalne izbore bit će predstavljen u slijedeća dva mjeseca.

Bez obzira što će naši politički konkurenti reći: lijeve opcije nemaju šanse u Gradu Metkoviću, osobno svojom kandidaturom dajem šansu svima koji nisu zadovoljni stanjem u kojem se grad nalazi da izraze svoj stav, da imaju kandidata koji će se brinuti za ravnomjeran razvoj svih dijelova grada, d adokažemo svima da svatko ima pravo na šansu u Metkoviću. Šansu za političko djelovanje, šansu za posao, šansu za obitelj i šansu za život dostojan čovjeka.

Mojom kandidaturom dajemo šansu građanima koji smatraju kako je potreban drugačiji smjer razvoja Metkovića, dat ćemo građanima šansu da biraju gradonačelnika i tim na četiri godine.

Stoga građanima Metkovića upućujem jasnu poruku, što će biti i slogan naše kampanje

Za Metković jednakih šansi……. Ili jesi ili nisi.”

Krešimir Kuran